lager z dodatkiem specjalnego gatunku drożdży czyli kroužkovaný ležák
Piwo wyprodukowane z okazji otwarcia pałacu Svijany. Nawiązuje do piwa Svijanský Máz i jest inspirowane starymi recepturami, zgodnie z którymi w minionym wieku przygotowywano piwo i przed nadejściem zimy zawożono je do trudno dostęp- nych schronisk górskich. Gotowe przefiltrowane piwo jest ponownie sfermentowane przefermentowaną brzeczką gorącą (tzw. kroužky) oraz na krótko pozostawione do przefermentowania w zbiorniku, aby doszło do homogenizacji całej partii i aby piwo we wszystkich beczkach podlegało takiej samej fermentacji. Po 2-3 dniach piwo zostaje już rozlane do beczek i przechowywane w piwnicach leżakowych, gdzie w temperatu- rze 2°C przez 3-4 tygodnie ponownie poddawane jest procesowi fermentacji.
Zawartość alkoholu: 4,8 %
Goryczka: 30 EBC
Skład:
Wypróbuj nasze tradycyjne piwo, rezultat umiejętności i starań doświadczonych słodowników, jedyny w swoim rodzaju, doskonale przygotowany oryginał!