Svijany Polska logo

jak Warzymy nasze piwo?

Poznaj nasz proces produkcji

Piwo powstaje w oparciu o tradycyjne metody produkcji –stosowane jeszcze w drugiej połowie XX wieku przez wszystkie czeskie browary. Wspomniane metody charakteryzują się zacieraniem dekokcyjnym dwuwarowym z dokładnym gotowaniem zacieru i długim chmieleniem, fermentacją w otwartych kadziach w fermentowni i długookresowym dojrzewaniem w zbiornikach leżakowych. Do piwa nie dodajemy żadnych dodatków chemicznych i dostarczamy go na rynek niepasteryzowane, czyli w „żywej“ postaci. Dlatego też zachowuje ono przyjemnie czysty chmielowy smak i zapach.

1

Warzenie

W kotle warzelnym mieszamy w odpowiednich proporcjach rozdrobniony słód z wodą, następnie podgrzewamy do różnych temperatur w wyniku czego – pod wpływem działania enzymów rodzimych słodu – dochodzi do przerobienia skrobii na cukry. Stosujemy charakterystyczne dla produkcji czeskiego piwa zacieranie dekokcyjne dwuwarowe. W procesie filtracji oddzielamy roztwór cukru (brzeczkę piwną niechmieloną) od nierozpuszczalnych składników zacieru (młóto). Brzeczkę piwną niechmieloną gotu- jemy z chmielem, który dodajemy stopniowo. Chmiel konserwuje piwo i przede wszystkim nadaje mu przy- jemną goryczkę. Wykorzystujemy wodę z własnych odwiertów, słód klepiskowy z małych niezależnych czeskich i morawskich słodowni oraz chmiel żatecki z własnych plantacji chmielu.

Svijany Polska piwo
2

Fermentacja Główna

W kadzi wirowej od gorącej brzeczki oddzielamy osady gorące, następnie schładzamy brzeczkę do temperatury odpowiedniej dla drożdży, napowietrzamy i dodajemy własne szczepy drożdży piwowarskich. Fermentacja główna odbywa się w otwartych kadziach w niskiej temperaturze w chłodnym pomieszczeniu zwanym fermentownią. Tutaj drożdże rozkładają większość cukrów w alkohol i dwutlenek węgla. Regularnie sprawdzamy intensywność fermentacji i temperaturę w każdej kadzi i przy pomocy chłodzenia kierujemy całym procesem. Po 6-8 dniach fermentacji piwo szybko schładzamy, z jego powierzchni usuwamy wytrącone podczas fermentacji osady i tzw. młode piwo przetaczamy do zbiorników leżakowych. Drożdże osadzone na dnie kadzi dokładnie płuczemy, by ponownie je wykorzystać do fermentacji brzeczki gorącej.

Svijany Polska piwo
Svijany Polska piwo
2

Fermentacja Główna

W kadzi wirowej od gorącej brzeczki oddzielamy osady gorące, następnie schładzamy brzeczkę do temperatury odpowiedniej dla drożdży, napowietrzamy i dodajemy własne szczepy drożdży piwowarskich. Fermentacja główna odbywa się w otwartych kadziach w niskiej temperaturze w chłodnym pomieszczeniu zwanym fermentownią. Tutaj drożdże rozkładają większość cukrów w alkohol i dwutlenek węgla. Regularnie sprawdzamy intensywność fermentacji i temperaturę w każdej kadzi i przy pomocy chłodzenia kierujemy całym procesem. Po 6-8 dniach fermentacji piwo szybko schładzamy, z jego powierzchni usuwamy wytrącone podczas fermentacji osady i tzw. młode piwo przetaczamy do zbiorników leżakowych. Drożdże osadzone na dnie kadzi dokładnie płuczemy, by ponownie je wykorzystać do fermentacji brzeczki gorącej.

3

Dojrzewanie Piwa

Zbiorniki leżakowe są naczyniami leżącymi o średnicy 240 cm i objętości 60-630 hl, są one umieszczone w chłodnym miejscu zwanym piwnicą leżakową. W trakcie leżakowania piwo dojrzewa, klaruje się i stopniowo nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla powstałym podczas fermentacji końcowej. Piwo nabiera pełni smaku i aromatu, drinkability (chęć sięgnięcia po kolejny kufel danego piwa), pienistości i mocy. Proces dojrzewania – w zależności od rodzaju piwa – trwa od 30 do 60 dni i przebiega w temperaturze 2°C i naturalnie powstałym ciśnieniu 0,1 MPa. Jedynie powolne naturalne dojrzewanie w piwnicach leżakowych jest gwarancją zaokrąglonego smaku, spotęgowanej drinkability, przy- jemnej mocy i gęstej trwałej piany. Część gotowego piwa rozlewamy bezpośrednio do beczek, dzbanków i beczułek typu party (Kvasničák). Resztę piwa poddaje- my filtracji przy użyciu ziemi okrzemkowej, aby zyskało nieszablonowy charakter.

Svijany Polska piwo
4

Rozlewanie

Filtrowane piwo rozlewamy do zbiorników nadciśnieniowych. Piwo już jest gotowe, stąd też nie przebywa w nich długo i jak najświeższe przez specjalny mikrofiltr, gdzie w delikatny sposób zostaje pozbawione – na tym etapie już niepożądanych – drożdży i innych mikroorgani- zmów, wędruje do butelek, beczek, beczułek typu party, puszek wykonanych z aluminium lub z żelaza (duże puszki dla prawdziwych mężczyzn). W trakcie całego procesu rozlewania przestrzegane są bardzo surowe wymagania w zakresie higieny. Ponieważ w trakcie produkcji i rozlewania nie dodajemy do piwa żadnych składników chemicznych ani też nie poddajemy procesowi pasteryzacji, zachowuje pierwotne właściwości zdrowego naturalnego napoju.
NA ZDROWIE!

Svijany Polska piwo
Svijany Polska piwo
4

Rozlewanie

Filtrowane piwo rozlewamy do zbiorników nadciśnieniowych. Piwo już jest gotowe, stąd też nie przebywa w nich długo i jak najświeższe przez specjalny mikrofiltr, gdzie w delikatny sposób zostaje pozbawione – na tym etapie już niepożądanych – drożdży i innych mikroorgani- zmów, wędruje do butelek, beczek, beczułek typu party, puszek wykonanych z aluminium lub z żelaza (duże puszki dla prawdziwych mężczyzn). W trakcie całego procesu rozlewania przestrzegane są bardzo surowe wymagania w zakresie higieny. Ponieważ w trakcie produkcji i rozlewania nie dodajemy do piwa żadnych składników chemicznych ani też nie poddajemy procesowi pasteryzacji, zachowuje pierwotne właściwości zdrowego naturalnego napoju.
NA ZDROWIE!

Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Nasza strona jest dostępna wyłącznie dla osób powyżej 18 lat.